CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive

CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive

CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive Para dy muajsh The American Journal of Psichiatry botonte një studim shkencor mbi të dhënat e nxjerra nga krahaismi i CBT-së dhe të ashtuquajturës Psikoterapi Psikoanalitike, në trajtimin e bulimisë nervoze. Studimi, i botuar në 1 Janar 2014,  tregonte se, në trajtimin e bulimisë nervoze – që është një çrregullim … Vazhdoni leximin

Mikobakteret, Mycobacterium tuberculosis

Mikobakteret, Mycobacterium tuberculosis

Mikrobiologji: mikobakteret Morfologjia e mikobaktereve Mikobakteret janë bacile të gjatë e të hollë. Disa lloje prodhojnë forma filamentoze të gjata nga 10 deri në15 mikrometra. Janë gram pozitivë pavarësisht se nuk ngjyrosen me ngjyrosjen e Gramit për shkak të murit qelizor të pasur me lipide. Disa lloje mikobakteresh janë saprofitë të patëkeq të shtresave sipërfaqësore … Vazhdoni leximin

Baza patogjenetike e sëmundjeve prionike

Baza patogjenetike e sëmundjeve prionike

Sëmundjet prionike Baza patogjenetike e sëmundjeve prionike Të gjitha sëmundjet prionike karakterizohen nga prania e formave të tjetërsuara të një proteine specifike (qelizore) e quajtur pikërisht PrP (proteinë prionike) që ka natyrë të trashëgueshme por edhe infektive. Pra prionët janë forma anomale të një proteine qelizore që është në gjendje të shkaktojë, me grumbullimin e … Vazhdoni leximin

Sëmundja e Crohnit

Sëmundja e Crohnit

Sëmundja e Crohnit Sëmundja e Crohnit është një sëmundje infiamatore kronike që prek traktin gastrointestinal. Sëmundja e Crohnit shfaqet në mënyra të ndryshme tek të rinjtë dhe tek të moshuarit. Tek të rinjtë sëmundja e Crohnit zakonisht prek ileumin (zorrën e hollë) ku shkakton spazma, pra tkurrje të pakontrolluuara të muskolaturës së zorrës dhe si … Vazhdoni leximin

Vegjetarianët nuk janë edhe aq të shëndetshëm

Vegjetarianët nuk janë edhe aq të shëndetshëm

Vegjetarianët nuk janë edhe aq të shëndetshëm Studimi tregon se ata që ndjekin një dietë vegjetariane (pra jo të balancuar) nuk kanë një shëndet të mirë… Lexuesi i nderuar i blogut tim, i vogël si ndërmarrje personale por i madh si influencë, do të ketë dëgjuar dhe lexuar padyshim mbi pohime të hedhura si fakte, … Vazhdoni leximin

Shock / shoku

Shock / shoku

Shoku (Shock-u) Me termin “shok” (shock nga anglishtja; apo choc nga frëngjishtja) kihet parasysh një gjendje mjaft e rrezikshme për organizmin në të cilën fluksi i gjakut nëpër indet e trupit është jashtëzakonisht i reduktuar. Ky reduktimi i fluksit të gjakut nëpër organe u shkakton këtyre probleme të rënda, sidomos kur janë shumë të ndjeshme … Vazhdoni leximin

Hernia – Herniet

Hernia – Herniet

Hernia/Herniet Përkufizimi i hernies Me hernie kuptohet dalja e një organi të përbrendshëm apo e një pjese të tij nga kaviteti (zgava) natyrore, në të cilën ndodhet normalisht, nëpërmjet një vrimë të preformuar apo të sapoformuar. Herniet formohen kur të përbrendshmet zhvendosen jashtë nga kaviteti në të cilin ndodhen zakonisht, nëpërmjet zonave me rezistencë më … Vazhdoni leximin

Sifilizi; sëmundja luetike

Sifilizi; sëmundja luetike

Sifilizi Sifilizi është një sëmundje infektive e shkaktuar nga baktere të llojit Spirocheta. Bakteri kryesor që është përgjegjës për sëmundjen e sifilizit është Treponema pallidum pallidum. Spirochetat janë baktere Gram negativë, me një trup në formë spirale dhe me një endoflagjel boshtor i cili përshkon të gjithë trupin e bakterit duke kaluar nëpër protoplazmën e … Vazhdoni leximin

Rreze x abdominale

Rreze x abdominale

Rreze x abdominale Është një ekzaminim me rreze X i abdomenit (në gjuhën popullore: barkut). Rrezet X mund të tregojnë nëse një organ i caktuar i zgavrës abdominale është zmadhuar dhe mund të detektojë/evidentojë trupa të huaj të gëlltitur në mënyrë aksidentale ose jo, në traktin tretës. Rrezet X mund edhe të tregojnë e përdallojnë … Vazhdoni leximin

Akalasia

Akalasia

Akalasia Akalasia është një gjendje e rrallë dhe me shkaqe të panjohura në të cilën muskujt e ezofagut të poshtëm, pra muskujt që gjenden në lidhjen mes ezofagut dhe stomakut, nuk arrijnë të relaksohen, duke shkaktuar si pasojë një ngushtim që e bën pothuaj të pamundur kalimin e ushqimit për në stomak. Ndërkohë, njëkohësisht me … Vazhdoni leximin

Acetilkolina

Acetilkolina

Acetilkolina Acetilkolina është një lloj mjaft i përhapur neurootransmetuesi. (Neurotransmetuesi është një substancë kimike që transmeton mesazhe mes qelizave nervore dhe mes qelizës nervore dhe asaj muskulore.) Veprimi i acetilkolinës quhet veprim kolinergjik, dhe mund të bllokohet/kundërshtohet nga drogërat antikolinergjike. -

Ateroskleroza; procesi aterosklerotik

Ateroskleroza; procesi aterosklerotik

Ateroskleroza Ateroskleroza është një çrregullimi i enëve të gjakut i karakterizuar nga dëmtime intimale (të shtresës intime) të quajtura ateroma, apo pllaka ateromatoze, apo fibroadipoze. Me kalimin e kohës këto pllaka ateromatoze zmadhohen derisa ushtrojnë një fryrje në murin e enës së gjakut e cila zgjatet/ekspozohet në lumenin enëzor. Ateroma apo pllaka ateromatoze përbëhet nga … Vazhdoni leximin

Shënime: depresioni, ankthi dhe çrregullimet afektive dhe të të ngrënit

Shënime: depresioni, ankthi dhe çrregullimet afektive dhe të të ngrënit

Shënime të shpejta mbi çrregullime psikologjike  Depresioni, ankthi, çrregullimet afektive dhe të të ngrënit Depresioni, ankthi dhe çrregullimet afektive dhe të të ngrënit (bulimia dhe anoreksia nervoze) janë më të zakonshme midis femrave sesa midis meshkujve. Studime epidemiologjike nga vende të zhvilluara dhe vende në zhvillim gjejnë vazhdimisht se depresioni i rëndë është dy herë … Vazhdoni leximin

Çfarë është depresioni?

Çfarë është depresioni?

Depresioni Depresioni – një gjendje trishtimi, mungese shprese, dhe humbje interesi për jetën, e kombinuar me një reduktim të mirëqenies emocionale. Simptomat luhaten me gravitetin e depresionit. Mund të shkaktojë humbje të urisë, vështirësi në fjetje, ndjesi lodhje, humbje interesi në aktivitetet sociale, probleme përqëndrimi, dhe ndonjëherë edhe ankth. Njerëzit me depresion të rëndë mund … Vazhdoni leximin

Drogëra antidepresive

Drogëra antidepresive

Drogëra (ilaçe) antidepresive Drogërat antidepresive – janë rogëra që përdoren në trajtimin e depresionit. Pjesa më e madhe e drogërave antidepresive i përkasin një nga grupeve të mëposhtëme: drogëra triciklike, inhibitorë selektivë të rikapjes së serotoninës (SSRI) dhe inhibitorë të monoaminë oksidazës (MAOI). Këto drogëra janë të suskesshme në zbehjen e simptomave të depresionit, por … Vazhdoni leximin

Çfarë është një animalist?

Çfarë është një animalist?

Çfarë është një animalist? Një përkufizim për animalistët ANIMALIST 1. Qenie njerëzore që i dashuron fort kafshët. Flitet gjithsesi për një nënspecie të qenieve njerëzore e emërtuar si Homo përkafshët vrasnjerëz. Animalistët kanë një kuocient inteligjence shumë të lartë [mungon citimi!!!!11!] , gjë që u mundëson të çajnë trapin e 99% të popullatës botërore, me … Vazhdoni leximin