Baza molekulare dhe fiziologjike e ereksionit

Baza molekulare dhe fiziologjike e ereksionit

Si ndodh ereksioni

Ereksioni shkaktohet nga lëshimi i oksidit të azotit prej mbaresave nervore në penis. Oksidi i azotit në këtë rast shërben si neurotransmetues, dhe qëndron në indet rrethues për pak kohë.

Gjithsesi, pas lëshimit fillestar të monoksidit të azotit, enët e gjakut zgjerohen dhe mëpastaj prodhojnë dhe lëshojnë edhe ato vetë oksid azoti (NO).

Monoksidi i azotit prodhohet në qelizat falë enzimës NO sintaza. Oksidi i azotit është një nga shumë rregullatorët lokalë që përdorin qelizat tona për të komunikuar me njëra-tjetrën. Prodhohet nga shumë lloje qelizash, përfshirë qelizat bimore (dhe të kafshëve të tjera).
Oksidi i azotit ti lëshuar nga qelizat endoteliale, pra qelizat që veshin së brendshmi enët e gjakut, ka vetinë që të relaksojë muskulin e lëmuar të enëve të gjakut. Si pasojë e relaksimi të fibrave muskulore të murit të enëve të gjakut, diametri i tyre rritet dhe gjaku mund të rrjedh në to.

Pra, pasi gjaku fillon dhe rrjedh nëpër enët e penisit, këto të fundit stimulohen nga rrjedhja e gjakut që rrëshket dhe “godet” mbi qelizat endoteliale.

Kjo “goditje” bën që qelizat endoteliale si reagim të prodhojnë dhe sekretojnë akoma më shumë monoksid azoti. Ky duket se është edhe mekanizmi me anë të cilit shpjegohet erektimi i zgjatur.

Oksidi i azotit (monoksidi i azotit) është një substancë (gaz) që mundëson lëshimin e enëve të gjakut. Kështu, kur gjaku fillon e rrjedh nëpër trupin e penisit ky i fundit “ngrihet”.

Për më shumë:

  • Mechanisms of Penile Erection and Basis for Pharmacological Treatment of Erectile Dysfunction – Pharmacological Reviews December 2011 vol. 63no. 4 811-859

Rinstinkt 2013

—————————————————————————-