Facebook dhe dëshpërim

Facebook dhe dëshpërimnga Astrit Lulushi

Kush mendon se Facebook-u është mënyrë e mirë për të qëndruar në kontakt me miqtë, nuk është vetëm. Më shumë se një miliard njerëz përdorin këtë rrjet shoqërimi virtual.

Stresi dhe Facebook-u

Por tani, një studim i ri tregon se e gjithë kjo lidhshmëri me njëri-tjetrin nuk i bën njerëzit të ndjehen më mirë apo të gëzuar.

“Të pëlqen një gjë?” – zgjidh “like”. Nëse ke për të thënë diçka – klik “comment” dhe shkruaj. Lehtësia është e madhe, por a sjell kjo kënaqësi? “Ndoshta jo”- përgjigjet studimi i ri nga shkencëtarë të Universitetit të Miçiganit, të cilët zbuluan se sa më shumë kohë që njeriu shpenzon në “Facebook“, aq më pak gjasa ka që të ndjehet mirë.

Shkencëtarët shqyrtuan për 2 javë, 82 të rinj e të reja- që ishin përdorues aktivë të Facebook-ut nëpërmjet aplikimit “facebook mobile” në telefon.

Rezultatet treguan se personat që u angazhuan më shpesh në Facebook, ndjeheshin më të dëshpëruar, më të mërzitur, më melankolikë – ata gjithashtu thanë se ishin më pak të kënaqur me jetën e tyre reale në përgjithësi, në krahasim me të tjerët që e përdornin me pak këtë rrjet social.

Ekspertët thonë se një nga arsyet për pakënaqësi mund të jetë zilia që njeriu provon kur sheh se profili i tjetrit në facebook është më i mirë se i veti – gjithashtu duke shpenzuar shumë kohë në facebook, njeriu shkëputet nga jeta e botës reale dhe kjo e bën të ndjehet keq a i vetmuar.

Studimi nuk këshillon që njerëzit të mbyllin llogarinë në facebook, por as nuk duhet të harrojnë jetën reale, ku lidhjet dhe kontaktet e vërteta janë gjithashtu të rëndësishme.

(Burimi: Facebook dhe dëshpërim)

————————————————————–

Mesazherë molekularë (nga Steroidët)

Steroidët

Hormonet steroidë janë te formuar (e kanë prejardhjen) nga kolesteroli.

Ndahen ne pesë klasa kryesore:
  • Progestagjenët – qe krijohen ne trupin e verdhe (corpus luteum) dhe pergatisin endometrin për fiksimin e vezes (se pllenuar).
  • Glukokortikoidët – qe ndertohen (krijohen) ne koren e gjendres mbiveshkore. Shkaktojne glukoneogjenezen, formimin e glikogjenit, thyerjen (ndarjen) e lyrave dh proteinave, inhibon inflamacionin dhe pergjigjet ndaj stresit.
  • Mineralkortikoidët – qe ndertohen (krijohen) ne koren e mbiveshkores. Aldosteroni shkakton thithjen e Natriumit dhe humbjen e Kalciumit ne gypat (gypthat) e perdredhur te larget te veshkes.
  • Androgjenët – te ndertuar ne teste (testikuj – gonadet mashkullore). Janë te nevojshem për karakteristikat seksuale dytesore tek mashkulli.
  • Estrogjenët – te ndertuar ne vezore. Pergjegjes për karakteristikat seksuale dytesore tek femra.

Molekula e hormoneve (mesazhereve) me prejardhje nga steroidët.

  • Zakonisht permban katër unaza A, B, C, D sikundër kolesteroli.
  • Lidhet dhe aktivizon receptoret te cilet veprojne si faktorë transkriptimi qe rregullojne shprehjen e gjeneve.

 

————————————————————————————–