Një dietë e balancuar

Një dietë e balancuar

Për të patur një shëndet optimal ju duhet të hani një përzierje (amalgam) tipash të ndryshëm ushqimi, të cilët i japin trupit lëndët ushqyese për të cilat ai ka nevojë për të punuar siç duhet. Natyrisht, disa lëndë ushqyese i merrni në sasi të mëdha, të tjera lëndë ushqyese në sasi vërtet të vogla, kjo në varësi të ndryshueshmërisë individuale. Nëse hani sasinë e duhur të lëndëve ushqyese, në mënyrë të rregullt, ju keni një dietë të balancuar, pa eksese dhe pa privime.

Fibrat ushqimore janë pjesë e bimëve, vegjetaleve (perimeve, njomësirave, zarzavateve), frutave dhe drithërave. Trupi i njeriut nuk i tret dot fibrat bimore, e kështu nuk përfiton sasi të konsiderueshme energjie. Por ngrënia e fibrave bimore ndihmon në fuqizimi e punës së sistemit tretës. Një nga rolet e fibrave ushqimore është rritja e vëllimit të mbetjeve që qarkullon në tubin tretës, duke e bërë rrugëtimin e këtij relativisht më të shpejtë. Për shembull, ngrënia me rregullsi e sallatës jeshile apo fiblrave në përgjithësi këshillohet tek pacientët me hemorroide; ku jashtëqitja ri-përfton njëfarë rregullsie.

Sheqernat: ushqimi dhe pijet e pasura me sheqer japin energji, por trupi i përdor ato shumë shpejt e kështu në formën origjinale nuk mund të përdoren si rezerva.

Ushqimet e pasura me yndyrë i japin trupit një rezervë energjie dhe ndihmojnë në ndërtimin e qelizave të reja. Lyrat kanë një rol thelbësor në ndërtimin e membranave të qelizave që cilat siç mund ta dinë një pjesë e mirë përbëhen nga fosfolipide.

Ushqimet e pasura me proteina nevojiten për riparimin dhe rritjen e trupit tuaj. Kështu, ndokush mund të ketë dëgjuar apo parë se pacientëve pas operimit u jepen proteina, meqënëse këto janë përbërësit strukturalë kryesore e si pasojë ndihmojnë në vrajëzimin e plagëve.

Frutat dhe perimet përmbajnë fibra, vitamina dhe minerale që janë shumë të domosdoshëm për organizmin.

Ushqimet e pasura me karbohidrate i japin trupit energji dhe fibra. Për shembull, makaronat janë të përbëra nga karbohidrate, e në vende si Italia janë të pranishme pothuaj çdo ditë.

Rinstinkt 2012

[Të pëlqeu postimi? Nëse po, atëhere mos harro të vendoshësh një “Like” tek faqja e blogut në Facebook.]

—————————————————————

Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Sheqernat

 • Burimi kryesor i energjise
 • Laktoza dhe Glikogjeni jane me origjine shtazore
 • Glukoza, Fruktoza, Sakaroza, Niseshteja dhe Maltoza jane me origjine bimore
 • Celuloza (fibra qelizore) eshte nje polisakarid i patretshemn per aparatin tretes te njeriut

Proteinat dhe Aminoacidet

 • Perbejne pjesen me te madhe te lendes organike te trupit tone
 • Aminoacidet e djetes ushqimire jane te domosdoshme per biosintezen e proteinave te reja
 • 11 aminoacide mund te sintetizohen nga trupi i njeriut
 • 9 aminoacide (te domosdoshem) duhet te merren nga racioni ushqimor

Lyrat

 • Japin dyfishin e energjise qe japin 1 gram proteine dhe 1 gram sheqer
 • Trigliceridet
 • Lyra te ngopura (te ngurta ne temperature ambjenti)
 • Lyra te pangopura (kane lidhje dyfishe karbon-karbon; te lengeta ne temperature ambjenti)

Vitaminat

 • Organizmi ka nevoje per sasi te vogla vitaminash
 • Marrin pjese ne ndertimin e kockes, ne mpiksjen ose koagulimin e gjkut dhe rregullojne funksionimin e qelizave
 • Vitamina te tretshme ne uje, si vitaminat B dhe C
 • Vitamina te tretshme ne lyra, si vitaminat A, D dhe E

Kripërat minerale dhe uji

 • Lende joorganike
 • Zinku dhe Hekurri marrin pjese ne proceset metabolike
 • Kalciumi dhe Fosfori marrin pjese ne ndertimin e kockave
 • Mungesa e Jodit => rritje e Tiroides
 • Mundesa e Kalciumit => osteoporozë.

Roli i ujit ne organizem

 • Merr pjese ne proceset metabolike
 • Funksion tretes
 • Funksion transportues
 • Ruajtje e qendrueshmerise se temperatures

Rinstinkt 2012

—————————————————————————————-