Jetesë më e mirë nëpërmjet baktereve…

Jetesë më e mirë nëpërmjet baktereve?

Me shumë probabilitet fabrikat kimike më pjellore janë qelizat e vogla bakterore të cilat bëjnë atë që u vjen natyrshëm. Mbikrobet kanë aftësinë që të dekompozojnë çdo gjë, që nga mbeturinat e deri tek ndotësit, por mund të përdoren edhe për të sintetizuar një varietet të gjerë kimikatesh organike.

Një nga zbulimet më të fundit është një formë e celulozës që sintetizohet nga një bakter i pëhapur i tokës, i quajtur Acetobacter xylinum. Përbërja e celulozës bakterore është e ngjashme me atë të të formuar nga bimët; një polimet i glukozit, veçse celuloza bakterore përbëhet nga fibra edhe më të holla. Kjo e bën atë një zgjedhje të efektshme për në sërë aplikacionesh mjekësore që kërkojnë materiale të fortë. Për shembull, mund të përdoret si zëvendësues i lëkurës tek pacientët me djegie dhe mund të përshtatet për të rregulluar enët e vogla të gjakut. Po ashtu, mund të përdoret i ngjyer me antibiotikë dhe drogëra të tjera që duhen shpërndarë drejtëpërdrejtë në vendin e infeksionit apo plagës.

Industria bioteknologjike ka dekada që i përdor bakteret për të sintetizuar qindra përbërje; si antibiotikët, steroidët, enzimat, vitaminat, alkolet dhe amino acidet.

 

© Rinstinkt

————————————————————————————-

Mikroskopi elektronike e një biofilmi

Mikroskopi elektronike  e një biofilmi

Mikrografi elektronike me skanim e një biofilmi të përzierë, stafilokokësh dhe qelizash kërpudhore të fiksuara në një kateter (sondë).

Mikroskopi elektronike e një biofilmi
Mikrografi elektronike me skanim e një biofilmi të përzierë, stafilokokësh dhe qelizash kërpudhore të fiksuara në një kateter (sondë).