Mesazherët kimik

Mesazherët kimik

Për të komunikuar trupi juaj përdor, përveç nervave, pra sistemit nervor, edhe mesazherë kimik të quajtur hormone.

Hormonet udhëtojnë nëpër trup nëpërmjet gjakut. Ata prodhohen nga organe të specalizuara, të quajtura gjëndra (tahitëse), dhe nga organe si pankreasi dhe vezoret. Të gjitha organet hormon-prodhuese përbëjnë sistemin endokrin.

Fakte endokrine (brendatahitëse)

  • Gjendra pineale (në formë pishe apo koni) ndihmon në rregullimin e gjumit.
  • Hipofiza kontrollon rritjen dhe nivelin e ujit në trup.
  • Gjëndra tiroide rregullon proceset kimike të trupit.
  • Gjëndrat mbiveshkore bëjnë që trupi të reagojë në rast emergjencash duke përshpejtuar të rrahurat e zemrës dhe frymëmarrjen.
  • Pankreasi ndihmon në kontrollimin e nivelit të sheqerit në gjak.

Gjendrat riprodhuese

Hormonet e prodhuara nga vezoret e një vajze shkaktojnë zhvillimin e saj trupor gjatë pubertetit (nga 10 deri 11 vjeç).

Hormonet e prodhuara nga testikujt shkaktojnë zhvillimin trupor gjatë pubertetit të meshkujve (nga 12 deri 13 vjeç).

 

——————————————————————————————-