Indi dhjamor

Indi dhjamor – fillimisht qelizat e dhjamit kane nje forme me cepa (si yll), pastaj gjate zhvillimit dhe rritjes brenda qelizes fillojne grumbullohen pikeza lipidesh te cilat bashkohet dhe formojne nje mase te madhe qe e shtyn berthamen drejt periferise se qelizes.
Ku gjendet indi dhjamor: ne shtresen nenlekurore; gjendet rreth disa prej organeve te brendshme.
Funksionet e indit dhjamor: rezervimi i lendeve ushqyese; izolimi;mbeshtetja e disa organeve si gjendrat e gjoksit dhe veshkat.
Rinstinkt 2011
————————————————————————————–

Infeksione të sistemit kardiovaskular (5)

Temperatura reumatike akute është një reaksion autoimun në zemer, kyçe, sistemin nervor qendror, lekurë, dhe indet nenlekurore qe ndjekin një faringjit te pa trajtuar, te shkaktuar nga Streptococcus pyogenes.
Komplikacioni kryesor i temperaturës reumatike  akute është semundja reumatike e zemres, e cila shkakton karditin dhe valvulitin.