Njeriu po ndryshon klimën e planetit Tokë

Njeriu po ndryshon klimën e planetit Tokë

Lloji ynë po modifikon klimën e Tokës në mënyrë të duukshme. Me këtë frazë lapidare ka filluar prezantimi i numrit të pestë të Assessment Report (AR5)Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), i cili ka azhurnuar bazat shkencore të ndryshimit klimaterik.

Assessment Report AR5, Ballina

Assessment Report AR5, Ballina

Sipas këtij raporti të ri, fryt i punës së mbi 2500 ekspertëve, ngrohja e klimës së Tokës është e pashmangshme dhe ndryshmiet nuk kanë të precendentë në një shkallë kohore që shkon nga dhjetra vite në mijëravjeçarë. Raporti i prezantuar në Stokholm konfermon ndër të tjera edhe përgjegjësinë e aktiviteteve njerëzore.

Raporti i bërë publik dje (27 shtator 2013) në kryeqytetin suedez është, në fakt, versioni i AR5 për vendimarrësit politikë, një dokument me rreth 40 faqe. Një bocet i raportit të mirëfilltë, me rreth 2200 faqe, do të jetë disponibël onlajn pas disa ditësh, në sajtin e IPCC-së; ndërsa versioni final do të shpërndahet në formë digjitale dhe letre në janar të vitit 2014.

Thelbi i raportit është se, ngrohja e klimës është e pashmengshme, dhe shumë prej ndryshimeve klimaterike të vërejtura nga viti 1950 deri më sot janë të paprecendentë bazuar në një shkallë kohore që shkon nga dhjetra në mijëra vite.

Oqeanet dhe atmosfera janë ngrohur, sasia e dëborës dhe e akullit ësthë zvogëluar, niveli i deteve është rritur dhe po ashtu është rritur edhe përqëndrimi i gazeve serë në atmosferë.

Nga 1880 deri në 2012, temperatura mesatare e Tokës, ose më mirë ajo e sipërfaqes së oqeaneve dhe të tokave mbi det të kombinuara së bashku, është rritur me 0,85 gradë Celsius. Ndërsa niveli i detit, nga 1901 deri në 2010 është rritur me 19 centimetra.

Nuk ka mbaruar me kaq. Vitin e ardhshëm do të botohen dy raporte të tjerë të IPCC. Një dedikuar impakteve, përshtatjes dhe vulnerabilitetit të sistemeve ambientale dhe shoqërore përkundrejt ndryshimit klimaterik. Tjetri dedikuar strategjive  të lenimit. Klima, pra, është e do të jetë gjithnjë e më shumë një çështje politike.

Rinstinkt, përshtatje

————————————————————————————————