Sistemi nervor

Korja cerebrale (e trurit) perfaqeson qendren me te rëndësishme për procesimin (perpunimin)  e informacionit motor dhe shqisor (te ndjeshmërise).
Në përgjithësi lobi frontal ose ballor merret me anet e veprimtarise dhe funksionet: motore, te te foluri dhe te personalitetit. Lobi parietal merret me perpunimin e informacionit sensorial (shqisor); lobi temporal me te degjuarin dhe memorjen; dhe lobi oksipital me te parin.

Truri dhe zonat (lobet) e ndryshme të kores trunore

Truri i vogel (cerebellum) koordinon aktivietin motor te lemuar (ne imtesi) dhe kontrollon, modelon pozicionin e muskujve. Truri i mesem, ura dhe palca e zgjatur, percjellin informacion motor dhe shqisor dhe ndermjetesojne funksione te rëndësishme autonomike (si kontrolli i frymemarrjes, i rrahjeve te zemres etj).

Palca kurrozire merr informacione shqisore (ne hyrje) nga trupi dhe percjell informacione somatike dhe motore autonomike (në dalje) drejt shenjestrave periferike (si muskujt dhe organet e brendshme). 

Rinstinkt 2012

——————————————————————————————————-