Sistemi Limfatik

SISTEMI LIMFATIK

 1. Limfa
 2. Enët limfatike
 3. Nyjet limfatike
 4. Gjëndra e Timusit
 5. Shpretka
Funksioni

 • Drenon (nxjerr jashtë – nga periferia drejt qëndrës) lëngun jashtëqelizor të tepërt me anë të enëve limfatike të cilat derdhen në qarkullimin e gjakut (në vena).
 • Mbrojtje imunitare e organizmit; LEUKOCITE – limfocite B, limfocite T(që kalojnë nga Timusi)

Përbërja e sistemit limfatik:

LIMFA

 • përqindje e madhe uji
 • proteina
 • lëndë minerale
 • vitamina
 • sheqerna
 • kolesterol
 • hormone
 • lyra
 • leukocite
 • (nuk përmban rruaza të kuqe (eritrocite) dhe proteina specifike!!)

ENËT LIMFATIKE

 • kapilarët limfatikë
 • enët limfatike më të gjera
 • dukte limfatike
 • venat e kraharorit
NYJET LIMFATIKE
SHPRETKA
GJËNDRA E TIMUSIT (TIMUSI)

Limfa shtyhet përpara si pasojë e tkurrjes së muskujve skeletikë dhe si pasojë e diferencës së trysnisë që krijohet në hapsirën e kraharorit gjatë frymëshkëmbimit.

—–
Rinstinkt 2012