Mikrografi elektronike e tipeve të ndryshme të pozicionimit të flagjelëve bakterorë

Mikrografi elektronike e tipeve të ndryshme të pozicionimit të flagjelëve (kamxhikëve) bakterorë.

Flagjel monotrik në një bakter grabitqar – Bdellovibrio.

Flagjel monotrik në një bakter grabitqar – Bdellovibrio.

Flegjelë lofotrik tek Vibrio fischeri – një bakter i zakonshëm detar (23,000 x).

Flegjelë lofotrik tek Vibrio fischeri – një bakter i zakonshëm detar (23,000 x).

Flagjelë jo të zakonshëm te Aquaspirillum-i.

Flagjelë jo të zakonshëm te Aquaspirillum-i.

Flagjelë peritrikë në një bakter të paidentifikuar që është zbuluar brenda një Paramecium-i.

Flagjelë peritrikë në një bakter të paidentifikuar që është zbuluar brenda një Paramecium-i.

Strukturat antigjenike tek gram-negativët enterik

Strukturat antigjenike tek gram-negativët enterik. Variacionet e këtyre antigjenëve qëndrojnë në thelb të tipeve të ndryshme serumologjike.

Strukturat antigjenike tek gram-negativët enterik. Variacionet e këtyre antigjenëve qëndrojnë në thelb të tipeve të ndryshme serumologjike.

Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis

Taksonomia

 • Phylum: Sarcomastigophora
 • Subphylum: Mastigophora
 • Gjinisë Trichomonas i përkasin e specie (lloje):
  • T. tenax (oral)
  • T. hominis (i zorrëve)
  • T. vaginalis (gjenital)
  • Trichomonas tenax dhe Trichomonas hominis janë pak patogjenë për njeriun; ndërsa Trichomonas vaginalis është patogjeni i mirëfilltë për njeriun.

Shpërndarja gjeografike

Trichomonas vaginalis, shkakton një nga infeksionet kryesore me transmetim seksual (SST). Në SHBA infeksioni nga T. vaginalis përfaqëson 56% të Sëmundjeve Seksualisht të Transmetueshme, duke regjistruuar 2-3 milion raste të reja çdo vit, tek femrat seksualisht aktive (rreth 180 milion njerëz në tërë botën).

Trichomonas vaginalis ka një shpërndarje botërore të pavarur nga statusi shoqëror apo ekonomik.

Njeriu është “pritësi” i vetëm natyror i infeksionit.

Subjektet me prevalencë më të madhe: prostitutat, persona që kanë partnerë të ndryshëm seksualë apo të prekur nga sëmundje të tjera veneriane.

Morfologjia dhe struktura

 • Trofozoiti ka një diametër 15-18 µm, monozoik, monobërthamor, 2 palë kamxhikë të përparmë dhe një kamxhik anësor që “del” (duke kaluar) nga një membranë valëzuese.
 • Nuk formon forma cistike – transmetim i drejtpërdrejtë.
 • Tip qelizor “primitiv” – nuk ka mitokondri apo peroksizome.
 • Riprodhim aseksual (ndarje binare).
 • Zotëron hidrogjenozome, organthe karakteristike të disa anaerobëve aerotolerantë (qerpikorët, kërpudhat).
 • Anaerobë aerotolerantë (metabolizëm fermentues).

Morfologjia dhe struktura

Kjo paraqitje diapozitivash lyp JavaScript.

Cikli biologjik

Trichomonas vaginalis qëndron në rrugët gjenitale femërore (vagina, qafa e mitrës) dhe në uretrën e mashkullit (ndonjëherë edhe në prostatë, epididim), ku replikohet me ndarje binare. Ndarja favorizohet nga aciditeti i dobët (pH >5.9; pH fiziologjik është 3.5 – 4.5). paraziti nuk pëson cistëzim, dhe si pasojë nuk mbijeton gjatë në ambientin e jashtëm (trofozoiti është i ndjeshëm ndaj tharjes). Transmetimi i Trichomonas vaginalis-it, prek vetëm njeriun, zakonisht me anë të raporteve seksuale. Transmetimi mund të realizohet edhe oralisht, me antë të lëngut seminal, urinës apo ujit të ndotur të pishinave. Transmetim nënë-i porsalindur gjatë lindjes (2-17% e femrave të lindura nga nëna të infektuara)

Sëmundja

Simptoma kryresore përfaqësohet nga sekrecionet vaginale të verdheme dhe me erë të keqe, edemë e mukozës vaginale (“si luleshtrydhe”), dhembje abdominale. Peridha e inkubacionit është nga 5-28 ditë.

Tek meshkujt infeksioni kalon zakonisht pa simptoma; me raste shfaqen uretriti, epididimiti dhe dhimbje gjatë urinimit dhe ereksionit.

Diagnoza laboratorike

Mostra klinike: sekrecion vaginal apo uretral (tek femra), sekrecion uretran apo prostatik (tek mahskulli).

Terapia dhe kontrolli

Mundësi infektimi “ping-pong”: trajtimi duhet të përfshijë të gjithë partnerët seksualë (edhe pse jo-simptomatikë) të personave të infektuar.

Ilaçe: Metronidazoli dhe Tinidazoli

© mbi tekstin, Rinstinkt