Skeletet e brendshëm

 

Skeletete brendshëm janë të aftë të rriten.
Jumbase jeni më të afërt me endoskeletet e ekinodermëve dhe të kordatëve. Këto skelete të brendshme të gjalla, janë të përbër nga pllaka me bazë kalciumi si për shembull: indi kërcor dhe kocka. Duke qënë se janë të përbërë prej indi të gjallë,endoskeleti rritet së bashku me kafshën si një “njësi” e vetme. Endoskeleti i ekinodermëve janë të përbërë nga thumba dhe pllaka të formuara nga kripërat e kalciumit të përfshira në murin e trupit, nën epidermën që vesh trupin. Ky endoskelet formon një lloj guaske të brendshme që siguron mbështetje dhe mbrojtje. Endoskeletet e disa ekinodermëve kanë thumba që dalin në siperfaqen e jashtme (mbi lekurë).
Skeletii brendshëm i vertebratëve siguron mbështetje dhe mbrojtje dhe transmeton forcën muskulore. Anëtarët e klasës së peshqve me skelet kërcor (kartilagjenor), si peshkaqeni dhe rajat, kane skelete prej kartilagji (kërci). Gjithsesi në shumicën e vertebratëve skeleti është i llojit kockor. Kockat formojne sisteme levash që transmetojnë forcën muskulore.

—–

© rinstinkt