Mbi Trurin (1)

 
Truri njerezor eshte pjesa me e nderlikuar dhe me e panjohur e anatomise se njeriut. Mund te kete shume gjera qe ne(njerezit) nuk i dime, por ka edhe disa fakte interesante qe i kemi zbuluar.
 
1. Impulsi nervor drejt dhe prej trurit leviz me nje shpejtesi pre 170 milje/ore(273.5 km/ore). E keni menduar ndonjehere se si eshte e mundur qe ju te reagoni aq shpejt ndaj gjerave qe ju rrethojne ose, pse ndjeni dhimbje kur vriteni?
Kjo ndodh fale nje levizje shume te shpejte te impulsit nervor nga truri juaj drejt pjeses tjeter se trupit dhe anasjelltas, duke sjelle reagime me nje shpejtesi shume te larte.


2. Truri punon me te njejten sasi energjie sikunder nje lambe 10 vatshe me poc qelqi. Imazi i kartonave me llamben siper kokes, kur iu vjen nje mendim, nuk eshte shume larg krahasimit me realitetin. Truri juaj prodhon/gjeneron aq energji sa nje llambe me poc qelqi, edhe kur ju jeni duke fjetur.3. Qelizat e truri te njeriut mund te mbajne 5 here me shume informacion se “Encyclopedia Britannica”. Shkencetaret duhet ende te percaktojne nje kufi magazinimi/rezervimi… gjithsesi duke u shprehur ne terma elektronike, kapaciteti i tuurit njerezor mendohet se eshte midis 3 dhe(!) 1000 terrabajteve. Arkiva Nacionale Britanike(The National Archives of Britain), permban mbi 900 vjet histori, dhe ze vetem 70 terrabajt. Tani mendoni se sa e fuqishme eshte mendja/memorja juaj! 


4. Truri juaj perdor 20% te oksigjenit qe futet ne qarkullimin e gjakut. Truri eshte vetem 2% e peshes trupore dhe konsumon me shume oksigjen se cdo organ tjeter, duke e bere mjaft te ndjeshem nga demtimet qe shkaktohen nga mungesa e oksigjenit. Keshtu qe merrni fryme thelle, ne menyre qe truri juaj te mund te notoje ne oskigjenin e nevojshem.


5. Truri ka aktivitet me te larte(punon me shume) naten se diten. Logjikisht, ju mund te mendoni se gjithe ato levizje te nderlikuara gjate dites, procesi i te menduarit, nderveprime me njerezit e tjere, te folurit dhe veprime te tjera te kryera gjete dites marrin/kerkojne me shume energji sesa, te themi, te qendruarit shtrire ne shtrat. Por, e kunderta eshte e vertete. Kur ju pushoni, truri fillon te punoje edhe pse shkencetaret ende nuk dine ta shpjegojne kete dukuri!

© rinstinkt
 
Advertisements