Nili në Titan

Nili i Titanit

Pak ditë më parë Agjencia Hapsinore Europiane (European Space Agency – ESA) publikoi një pamje të një sistemi lumor të vëzhguar mbi mbi hënën e Saturnit, Titan.  Pamja është marrë nga sonda Cassini.

Sistemi i treguar në pamje është i ngjashëm me atë të lumit Nil në Afrikë, Tokë dhe shtrihet për më shumë se 400 km.

Nili i Titanit

Nili i Titanit

Natyrisht nuk bëhet fjalë për një sistem lumor të krijuar nga uji, por nga metan apo etan i lëngshëm (të paktën kështu mendojnë shkencëtarët deri më tani).

Pamja mund të gjendet këtu: (Nili i Titanit – pamja me rezolucion të lartë), me rezolucion të lartë.

—————-