Kafazi i kraharorit

Kafazi i kraharorit

Kafazi i kraharorit është një strukturë e trupit të njeriut (dhe jo vetëm) e përbërë nga dërrasa e kraharorit apo thënë ndryshe edhe kriskulli (apo sternumi) dhe brinjët. Brinjët nga ana e tyre lidhen me segmentin e shtyllës kurrizore që i përket kraharorit.

Dërrasa e kraharorit është e përbërë nga dy pjesë kryesore, timoni dhe trupi. Timoni i dërrasës së kraharorit lidhet me klavikulën (e majtë dhe të djathtë). Trupi i dërrasës së kraharorit (kriskullit) lidhet me brinjët (çiftet e brinjëve). Trupi i dërrasës së kraharorit (kriskullit) përfundon me majë.

Në total janë 12 çifte brinjësh. Shtatë çiftet e para të brinjëve lidhen drejtëpërdrejtë (me anë të indit kërcor) me kriskullin (dërrasën e kraharorit). Këto quhen binjë të vërteta (brinjët e vërteta). Çifti i tetë, i nëntë dhe i dhjetë, lidhen me kriskullin (dërrasën e kraharorit)  me ndërmjetësimin e indit kërcor të çiftit të shtatë të brinjëve.Çifti i njëmbëdhjetë dhe i dëmbëdhjetë i brinjëve nuk lidhen me kriskullin, por qëndrojnë të lira duke u fiksuar vetëm në shtyllën kurrizore. Këto pesë çifte të brinjëve, nga çifti i tetë tek ai i fundit, i dymbëdhjeti, quhen binjë të pavërteta (brinjët e pavërteta).

Hapësira mes dy brinjëve të njëpasnjëshme quhet hapësira ndërbrinjore dhe është e zënë nga shtresa mushkujsh, enë gjaku (arterie dhe vena) dhe nerva (fije nervore). Muskujt ndërbrinjëre janë ndër muskujt që marrin pjesë në procesin e frymëshkëmbimit. Janë, pra, muskuj të frymëmarrjes dhe frymënxjerrjes, së bashku me diafragmën(që është muskuli kryesor).

Krafazi i kraharorit ka funksion mbrojtës ndaj organeve të brendshme që gjenden në zgavrën e kraharorit. Organet që mbrohen janë zemra, mushkëritë por dhe struktura të tjera nën diafragmatike.

 

————————————————————————————————-

Infeksione te sistemit kardiovaskular (2)

Infeksione te sistemit kardiovaskular (2)

Perikardit – quhet infeksioni i perikardiumit, një pengese (kufi) qe mbron zemren nga infeksionet qe prekin (qe ndodhin) ne indet rrotull saj.
Perikardiumi (perikardi) perbehet ngaje shtrese e jashtme fibroze dhe një shtrese e brendshme sieroze. Perikardiumi fibroz është një trastë e fortë qe është e fiksuar tek diafragma, tek drrasa e kraharorit (kriskulli) dhe tek kercet e brinjeve (pjesa e brinjeve qe lidhet me drrasen e kraharorit). Shtresa sieroze e perikardiumit është e holle dhe është shtresa qe gjendet me afer siperfaqes së zemres.
Hapesira perikardiake (midis shtreses fibroze dhe asaj sieroze te perkardiumit, perikardit) permban rreth 200 ml leng, i cili është i ngjashem me plazmen ne permbajtjen e vet ne proteina dhe elektrolite.
Zakonisht ,ne hapsiren perkardiake mund te akumulohen rreth 120 ml leng shtese pa e rritur presionin mbi zemren. Gjithsesi, nese grumbullohet me shumë leng ne kete hapsire, do te rritet presioni i perkardit mbi zemren. Kjo rritje e presionit te perkardiumit (apo perkardit) mund te ndikojne mbi punen e veshoreve dhe te zemres, duke mos i lejuar qe te mbushen me sasine e duhur te gjakut, dhe duke sjelle si pasoje një zvogelim  te output-it te zemres (duke shkaktuar hipotensionin).Rinstinkt 2011

—————————————————————————————