Jetesë më e mirë nëpërmjet baktereve…

Jetesë më e mirë nëpërmjet baktereve?

Me shumë probabilitet fabrikat kimike më pjellore janë qelizat e vogla bakterore të cilat bëjnë atë që u vjen natyrshëm. Mbikrobet kanë aftësinë që të dekompozojnë çdo gjë, që nga mbeturinat e deri tek ndotësit, por mund të përdoren edhe për të sintetizuar një varietet të gjerë kimikatesh organike.

Një nga zbulimet më të fundit është një formë e celulozës që sintetizohet nga një bakter i pëhapur i tokës, i quajtur Acetobacter xylinum. Përbërja e celulozës bakterore është e ngjashme me atë të të formuar nga bimët; një polimet i glukozit, veçse celuloza bakterore përbëhet nga fibra edhe më të holla. Kjo e bën atë një zgjedhje të efektshme për në sërë aplikacionesh mjekësore që kërkojnë materiale të fortë. Për shembull, mund të përdoret si zëvendësues i lëkurës tek pacientët me djegie dhe mund të përshtatet për të rregulluar enët e vogla të gjakut. Po ashtu, mund të përdoret i ngjyer me antibiotikë dhe drogëra të tjera që duhen shpërndarë drejtëpërdrejtë në vendin e infeksionit apo plagës.

Industria bioteknologjike ka dekada që i përdor bakteret për të sintetizuar qindra përbërje; si antibiotikët, steroidët, enzimat, vitaminat, alkolet dhe amino acidet.

 

© Rinstinkt

————————————————————————————-

Polisakaride komplekse

Polisakraride komplekse

Celuloza

Glikogjeni

Amidoni

Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Sheqernat

 • Burimi kryesor i energjise
 • Laktoza dhe Glikogjeni jane me origjine shtazore
 • Glukoza, Fruktoza, Sakaroza, Niseshteja dhe Maltoza jane me origjine bimore
 • Celuloza (fibra qelizore) eshte nje polisakarid i patretshemn per aparatin tretes te njeriut

Proteinat dhe Aminoacidet

 • Perbejne pjesen me te madhe te lendes organike te trupit tone
 • Aminoacidet e djetes ushqimire jane te domosdoshme per biosintezen e proteinave te reja
 • 11 aminoacide mund te sintetizohen nga trupi i njeriut
 • 9 aminoacide (te domosdoshem) duhet te merren nga racioni ushqimor

Lyrat

 • Japin dyfishin e energjise qe japin 1 gram proteine dhe 1 gram sheqer
 • Trigliceridet
 • Lyra te ngopura (te ngurta ne temperature ambjenti)
 • Lyra te pangopura (kane lidhje dyfishe karbon-karbon; te lengeta ne temperature ambjenti)

Vitaminat

 • Organizmi ka nevoje per sasi te vogla vitaminash
 • Marrin pjese ne ndertimin e kockes, ne mpiksjen ose koagulimin e gjkut dhe rregullojne funksionimin e qelizave
 • Vitamina te tretshme ne uje, si vitaminat B dhe C
 • Vitamina te tretshme ne lyra, si vitaminat A, D dhe E

Kripërat minerale dhe uji

 • Lende joorganike
 • Zinku dhe Hekurri marrin pjese ne proceset metabolike
 • Kalciumi dhe Fosfori marrin pjese ne ndertimin e kockave
 • Mungesa e Jodit => rritje e Tiroides
 • Mundesa e Kalciumit => osteoporozë.

Roli i ujit ne organizem

 • Merr pjese ne proceset metabolike
 • Funksion tretes
 • Funksion transportues
 • Ruajtje e qendrueshmerise se temperatures

Rinstinkt 2012

—————————————————————————————-