Kushtet e nevojshme për evolucionin e jetës në Tokë

Origjina e universit, galaksisë tonë, dhe sistemit tonë diellor prodhuan kushtet e nevojshme për evolucionin e jetës në Tokë.

Panorama e vendit që zë Toka në kosmos ka ndryshuar shumë në shekullin e 20-të sikundër ka bërë në shekullin e 16-të dhe të 17-të duke ndjekur Kopernikun dhe pastaj sugjerimet, atëherë kontroverse, se ishte Dielli, dhe jo Toka, në qëndër të sistemit diellor (apo universit të njohur). Në vitin 1920 një teleskop i ri në “Mount Wilson Observatory” jashtë Los Angeles-it tregoi se shumë nga ndricimet e dukshme në qiellin e natës nuk janë nebuloza brenda galaksisë tonë “Rruga e qumështit”. Përndryshe, ato janë galaktika të ndryshme, të ndara, cdonjëra që përmban miliarda e miliarda yje. Duke studiuar dritën e emetuar nga këto yje, astrofizikantët mbërritën në një tjetër përfundim të rëndësishëm: galaktikat janë duke u larguar nga njëra-tjetra në çdo drejtim, që do të thotë se universi po zgjerohet.

Ky vëzhgim çoi në hipotezën e propozuar së pari nga astronomi belg dhe prifti Katolik Georges Lamaitre, se universi lindi nga një ngjarje e njohur si “Big Bang”. Universi filloi të përhapej, zgjerohej.  ndërsa bënte këtë, universi u ftoh deri në masën sa thërrmijat elementare që sot përbëjnë materien e universit të ishin të qëndrueshme.

Ndërsa universit zgjerohej, materia e tij organizohej në struktura jashtëzakonisht të mëdha që formuan galaktikat. Brenda këtyre strukturave, nga shkrirja e atomeve të hidrogjenit me ato të heliumit në brendësi të mjegullnajeve prej gazi e pluhuri, formoheshin yjet.