Disa lloje të reja gjallesash

Disa lloje të reja gjallesash

Më poshtë gjendet një album me fotografi të disa prej gjallesave më të veçanta të zbuluara kohëve të fundit.

[Nëse postimi të pëlqeu, dhe do të qëndrosh i/e azhornuar, mos harro të vendoshësh një “Like” tek faqja e blogut në Facebook.]

——————————————————————-

Mbi Ozonin (2)

Konsumimi/hollimi i shtreses se ozonit, demton organizmat.

Me hollimin e shtreses se ozonit ne siperfaqen e Tokes do te mberrijne me shume rreze ultravjollce. Ekspozimi i gjate ndaj rrezeve ultravjollce eshte i lidhur ngushte me shume problem shendetesore te njeriut, si katarakta(tek syte), kanceri i lekures, dhe dobesimi i sistemit imunitar. Lentja e syrit te njeriut permban protein transparente te cilat zevendesohen me nje ritem shume te ngadalte. Ekspozimi ndaj radiacionit ultraviollce (UV) i demton keto protein dhe me kalimin e kohes demi zmadhohet; formohet katarakta dhe lentja behet e mjegullt.
Katarakta mund te trajtohet ne menyre kirurgjikale, por shume njerez ne vendet ne zhvillim nuk mund ta perballojne operacionin, keshtu qe mbeten pjeserisht ose teresisht pa shikim.

klikoni mbi pamje për ta zmadhuar

Shkencetaret jane te shqetesusr se nivelet e larta te radiacionit ultravjollce (UV) mund te shkaterrojne ekosistemet. Per shembull, prodhueshmeria e fitoplanktonit Antarktik(alga mikroskopike qe jane baza e zinxhirit ushqimor te Antarktides), ka rene per shkak te rritjes se ekspozimit ndaj UVB (nje nga tre tipat e radiacionit UV, i demshem vecanerisht per AND-ne).

Kerkimet tregojne se radiacioni UV ne siperfaqe te Tokes, inhibon procesin e fotosintezes tek fitoplanktoni. Gjithashtu, biologet kane dokumentuar lidhjen direkte midis mutacioneve ne vezet e peshqeve dhe te larvave, me ate te rritjes se niveleve te radiacionit UV.

Ka shqetesime edhe per ndikimin e radiacionit UV tek dritherat dhe pyjet, por ndikimi i rrezeve ultravjollve tek bimet eshte shume kompleks/i nderlikuar dhe nuk ka studime te pershtatshme per kete çështje.

—–
© rinstinkt blog