Indi nervor kontrollon muskujt dhe gjëndrat.

Indi nervor kontrollon muskujt dhegjëndrat.
Indi nervor perbehet nga neuronet dhe qelizat gliale. Neuronet janë tespecializuar ne marrjen dhe percimin e sinjaleve. Qelizat gliale mbeshtesin dheushqejne neuronet.
Njëneuron tipik eshte i perbere nga trupi qelizor qe permban berthamen, dhe nga dylloje zgjatimesh citoplazmatike. Dendritet janë zgjatimet citoplazmatike tespecializuara ne marrjen e sinjaleve dhe transmetimin e tyre drejt trupitqelizor. Një akson transmeton sinjalet (impulset nervore), larg trupit qelizor,pra nga trupi qelizor drejt periferise. Gjatesia e aksoneve shkon nga 1-2 mmderi ne 2 metra. Per shembull, ata qe shtrihen nga palca kurrizore drejt gjymtyreve te siperme apo te poshtme tetrupit te njeriut, mund te kene një gjatesi prej me shumë se një metri.
Disaneurone marrin sinjale prej ambjentit te jashtëm ose te brendshem dhe iatransmetojne palces kurrizore dhe trurit. Te tjere neurone, procesojne,rezorvojne informacion ose mund te kene një rol “relay”. Te tjere akoma,transmetojen sinjale nga truri dhe palca kurrizore drejt muskujve dhegjëndrave. Neuronet komunikojne ndermjet tyre nepermjet sinapseve.
Njënerv, perbehet nga shumë neurone (qejanë zakonisht aksone) te mbajtura se bashku nga indi lidhor.

Mbi Trurin (2)

Mbi Trurin (2)

1. Shkencëtarët thonë se sa më shumë ëndërron aq më të lartë e ke I.Q.(koeficientin e inteligjences). Ndersa kjo mund te jete e vertete, mos e merrni si nje shenje te prapambetjes mendore faktin qe nuk arrini te kujtoni ëndrrat tuaja. Shumica nuk i mbajne mend ëndrrat dhe gjatesia mesatare e tyre(endrrave) eshte vetem 23 sekonda, që mezi mjaftojne per t’a regjistruar.

2. Neuronet vazhdojne te rritjen gjatë jetes se njeriut. Për vite me radhe shkencetaret dhe doktoret mendonin se truri dhe indi nervor nuk mund te rritej ose rigjenerohej. Edhe pse nuk veprohet ne te njeejten menyre sikunder ne indet e tjera ne pjese te tjera te trupit, neuronet munden te rriten dhe rriten gjatë jetes tuaj.

3. Informacioni udheton me shpejtesi te ndryshme ne tip ate ndryhem neuronesh. Jo te gjithe neuronet jane te njejte. Në trup ka disa tipa neuronesh, te cilet trensmetojne informacion me nje shpejtesi qe luhatet nga 0.5 m/sekonde deri ne nje shpejtesi prej 120 m/sekonde.

4. Truri ne vetvete nuk mund te ndjeje dhimbje. Ndersa truri eshte qendra e dhimbjes kur prisni nje gisht ose digjeni, ai vet nuk ka receptore dhimbjeje dhe nuk ndjen dhimbje. Kjo nuk do te thotë se koka juaj nuk mund te vritet. Truri është i rrethuar nga shtresa indesh, nervash dhe enësh gjaku te cilat jane ploësisht të ngacmueshem nga dhimbja dhe mund të të japin dhimje koke.

5. 80% e trurit ehte ujë. Truri juaj nuk është masa gri (e qëndrueshme), që mund të keni parë në television. Indi i gjallë i trurit është i butë, i lagësht, rozë dhe xhelatinoz, të tëra keto veti fale sasise se madhe te gjakut dhe ujit qe permbajne inde e tij. Kështu që herën tjetër që ndiheni të dehidratuar, merrni një pije dhe hidratoni trurin tuaj.
——-

© rinstinkt