Indi kockor

Pamje histologjike me mikroskopi optike ne seksion trasvers e indit kockor.
Dallohet: ne qender, kanali i Haversit i cili  pershkohet nga nje arterie ushqyese dhe rrotull kanalit, te pozicionuar sipas disa rratheve bashkeqendror, gjenden osteocitet.

Pamje histologjike me mikroskopi optike ne seksion trasvers e indit kockor.
Dallohet: ne qender, kanali i Haversit i cili pershkohet nga nje arterie ushqyese dhe rrotull kanalit, te pozicionuar sipas disa rratheve bashkeqendror, gjenden osteocitet.

 

——————————————————————————————————————–

Reklama

Kocka e gjatë, zhvillimi kockor endokondral dhe intramembranoz

Struktura e një kocke të gjatë, dhe diferenca midis zhvillimit kockor endokondral dhe atij intramembranoz

Një kocke e gjatë tipike përbëhet nga një guaske e jashtme prej kocke kompakte që rrethon kockën e brendshme sfungjerore dhe një zgavër qëndrore që përmban palcën e kockës (që prodhon qelizat e gjakut).
Kockat e gjata zhvillohen prej modeleve të indit kërcor gjatë zhvillimit endokondral. Kocka të tjera, si kockat e sheshta të kafkës, zhvillohen nga modele indi lidhor jo-kërcor prej zhvillimit kockor intramembranoz.
Osteoblastët janë qelizat që prodhojnë indin kockor, ndërsa osteoklastët janë qelizat që shkatërrojnë indin kockor. Të dyja këto lloje qelizash punojnë së bashku për t’i dhënë formë dhe për të rimodeluar kockën (kockat).
Rinstinkt 2012
———————————————————————————————————-