CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive

CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive

Para dy muajsh The American Journal of Psichiatry botonte një studim shkencor mbi të dhënat e nxjerra nga krahaismi i CBT-së dhe të ashtuquajturës Psikoterapi Psikoanalitike, në trajtimin e bulimisë nervoze.

psikoStudimi, i botuar në 1 Janar 2014,  tregonte se, në trajtimin e bulimisë nervoze – që është një çrregullim i të ngrënit – teknika e trajtimit CBT (cognitive behaviour therapy) është/rezultoi më efikase sesa psikanaliza.

Problemi që kanë njerëzit që vuajnë nga bulimia nervoze, thelpësisht ka të bëjë me gëlltitjen e një sasie të tepërt ushqimi, të cilën mëpastaj tentojnë ta nxjerin jashtë në mënyra të ndryshme për të mos e metabolizuar, e kështu, për të mos u “shëndoshur”. Zakonisht subjektet nxitin refleksin e të vjellit, marrin substanca laksative, apo kryejnë ushtrime fizike të tepruara për t’u dobësuar.

Në studimin në fjalën- që kontribues kryesor ka Stig Poulsen and Susanne Lunn – 70 pacientë me bulimi nervoze u ndanë në mënyrë të rastësishme në dy grupe; njëri nga grupet u trajtua me anë të CBT-së ndërsa grupi tjetër i pacientëve u trajtua me psikoterapinë psikonalitike. Duhet theksuar se grupi që u trajtua me Cognitive Behaviour Therapy (CBT) kreu 20 seksione të shpërndara në vetëm 5 muaj (trajtim), ndërsa grupi i që “u trajtua” me anë të terapisë psikanalitike  e vazhdoi “trajtimin” për 2 vite rresht, me takime të përjavëshme.

Në thelp të përqasjes psikoanalitike qëndron ideja se sjellja e pacientëve/personave me bulimi nervoze përfaqëson një tentativë për të kontrolluar ndjenja dhe dëshira problematike. Terapisti që ndjek përqasjen – jo dhe aq efikase të psikoanalizës – e ndihmon pacientin, apo më saktë klientin e vet, pra individin që i drejtohet psikoanalistit,  që të flasi për këto ndjenja dhe mendime dhe mëpastaj të kuptoj se si këto janë të lidhura me buliminë. Dhe, kur individi mëson të pranojë dhe të menaxhojë dëshirat e veta, stresi dhe çrregullimi zhduken së bashku me simptomat e bulimisë nervoze. Pra duket se roli i psikoanalistit, sipas meje, është thelpësisht dhe as gjë më shumë një rol i panevojshëm për një pacient. Aq më tepër kur mendohet se për të biseduar me këtë psikoanalist do të duhet të paguash nga xhepi yt apo nga xhepi i kolektivit (në rast se këto farë “terapishë” eventualisht subvencionohen me para puublike.)

CBT-ja nga ana tjetër ka një qasje të ndryshme; ajo drejtohet thelpësisht tek vet simptomat e bulimisë nervoze. Praktikuesit e CBT-së drejtohen nga koncepti fare i thjeshtë, dhe sipas meje efikas, i të menduarit të bulimisë si një pasojë dhe si diçka e ndikuar nga mënyra e të menduarit të subjektit/pacientit. Terapistët që ushtrojnë CBT-në i tregojnë individit se si të identifikojë dhe sfidojë idetë dhe besimet që nuk i bëjnë mirë për shëndetin, apo që më gjerë nuk janë të arsyeshme dhe bëjnë të ketë një sjellje jo normale. Gjithashtu, në rastin e bulimisë nervoze, terapisti e ndihmon pacientin që të identifikojë momentet kohore se kur është/ndihet më vulnerabët dhe realizojnë një plan që ndihmon për të shmangur recidivat e gjendjes së bulimisë nervoze.

Siç thuhet më lartë, pjesëmarrësit e të dy grupeve nuk i nënshtrohen trajtimeve përkatëse për të njëjtën periudhë kohore. Ata që ndjekin psikoterapinë psikoanalitike e vazhdojnë “trajtimin” për një periudhë shumë më të gjatë, që do të thotë më shumë kosto për pacientin, kosto kohore, psikologjike dhe tek e fundit edhe monetare/financiare. Por megjithatë, përtej kësaj, ata që ndoqën trajtimin me CBT-në dolën më të fituar; kjo falë efektshmërisë së trajtimit të bulimisë nervoze me anë të teknikës së CBT-së (cognitive behaviour therapy).

Rezultatet tregojnë se vetëm pas pesë muajve, 42% e individëve/pacientëve të grupit nën trajtim me CBT, substancialisht, nuk kishin më probleme. Ndërsa nuk mund të thuhet e njëjta gjë për psikoterapinë psikoanlitike (psikanalizën), meqë vetëm 6% e pacientëve/individëve patën përmirësime. Por megjithatë, trendi mediokër i psikoterapisë psikoanalitike (psikanalizës) mbetet pothuaj i tillë (rritet në 15%), edhe pas dy vitesh trajtim. Por ky 15% i rezultateve të psikanalizës, qëndron shumë shumë, po vërtetë shumë më pas 44% të rezultateve të CBT-së; duhet theksuar sërisht, pavarësisht faktit se këta pacientë/individë e kishin përfunduar trajtimin prej 19 muajsh.

Pika të tjera që flasin, edhe më, në favor të CBT-së dhe të domethënies së studimit në fjalë: fakti se terapeutët e CBT-së kishin një trajtim jo kohëgjatë, pra kishin marrë një trajnim vetëm pak ditor, ndryshe nga psikoterapeutët psikoanalitikë të cilët kishin një eksperiencë shumë më të gjatë në fushën e vet. Ç’ka lë vend për supozimin se, si do të kishin qenë rezultatet e studimit?, nëse edhe terapeutët e CBT-së do të kishin patur eksperiencë më të madhe, sikundër ata që trajtonin pacientët në grupin tjetër…

Rezultatet, padyshim që nuk priteshin nga eksperimentuesit. Kjo sepse këta ushtronin si praktikë të vetën psikoterapinë psikoanalitike, ose thënë ndryshe psikanalizën. Megjithatë, paraqitja e rezultateve, edhe kur këto shkatërrojnë ëndrrat e psikoanalistëve për “konkurrencë” me CBT, u bën vetëm nder.


Rinstinkt, Mars 2014

Studimi: Am J Psychiatry 2014;171:109-116. doi:10.1176/appi.ajp.2013.12121511

[Të pëlqeu postimi? Nëse po, atëhere mos harro të vendoshësh një “Like” tek faqja e blogut në Facebook.]

———————————————————————–

2 mendime mbi “CBT-ja, e pakundërshtuar mes psikoterapive

  1. Megjithatë, paraqitja e rezultateve, edhe kur këto shkatërrojnë ëndrrat e psikoanalistëve për “konkurrencë” me CBT, u bën vetëm nder.

    Theksi tek endrra!
    I mprehte; i madh je! 😀

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s