Metodat e kontrollit mikrobik

Metodat e kontrollit mikrobik konsistojnë në agjentë kimikë dhe agjentë fizikë që përdoren për të eliminuar apo zvogëluar numrin e mikroorganizmave në një ambient të caktuar. Këto masa parandalojnë përhapjen e mikroorganizmave (agjentëve infektues) dhe i mbajnë produktet komerciale të sigurta.

Popullata mikrobike që shkakton prishjen apo infeksionin ndryshon në varësi të përbërjes së species, rezistencës, dhe rrezikshmërisë, kështu që metodat e kontrollit mikrobik duhet të rregullohen për tu përshtatur me situatat e veçanta që paraqiten.

Për të treguar qëllimet dhe shenjestrat e metodave të kontrollit mikrobik përdoren terma të ndryshëm. Agjentët sterilizues shkatërrojnë të gjithë organizmat e gjallë, përfshirë viruset. Agjentët antiseptikë, agjentët dizinfektantë dhe agjentët higjenizues reduktojnë (zvogëlojnë) numrin e mikrobeve deri në një nivel specifik.

Agjentët antimikrobikë përshkruhen në varësi të aftësisë së tyre për të inhibuar rritjen mikrobike. Agjentët mikrobicidë shkaktojnë vdekjen e mikrobeve. Ata përshkruhen nga, se për çfarë janë –icidë: sporicidë, baktericidë, fungicidë, apo virusicidë.

Advertisements

Një mendim mbi “Metodat e kontrollit mikrobik

  1. Pingback: Fjalorth | rinstinkt | rinstinkt

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s