Ndryshueshmëria e (vendeve të) fiksimit të gilcave (dellit) të kyçeve dhe ligamenteve në skelet

Ndryshueshmëria e (vendeve të) fiksimit të gilcave (dellit) të kyçeve dhe ligamenteve në skelet

  • Ekziston një ndryshueshmëri e lartë individuale
  • Janë të rëndësishme nga pikëpamja radiologjike
  • Ndryshueshmëria është në relacion edhe me aktivitetin fizik të kryer nga subjekti
  • Ndryshueshmëria është e lidhur edhe me seksin (e subjektit)

Tipi “hipertrofik”: metaplazi kockore e dellit ose ligamentit

Tipi “hipotrofik”: rithithje e kockës sipërfaqësore (së kores)

Sindezmopatitë – vuajtje, kryesisht nga mbipesha (thënë gabimisht stres), e lidhjes kockë-ligament.

Entezopatitë – vuajtje, kryesisht për shkak të mbipeshës (thënë gabimisht stres), e lidhjes kockë- dell.

Etiologjia e entezopative dhe sindezmopative

  • Forma që i detyrohen mbipeshës (stresit, nga autorët në gjuhë angleze), nga puna e rëndë dhe e përsëritur.
  • Forma që nuk i detyrohen mbipeshës, por që rezultojnë nga ndryshueshmëria individuale (edhe seksuale).

(I njëjti probabilitet për të dhënë forma metaplazike apo erozive.)

Patogjeneza e dëmtimeve të asociuara me entezo(sindezmo)patitë

  • Stimuli zakonisht është pesha e tepërt
  • Degjenerim (shkatërrim) i fibrave (të dellit ose të ligamentit) -> metaplazi kockore e dellit ose ligamentit.
  • Aktivitet i periostit (osteoblastët) -> neo-formim kockor subperiostal përreth zonës së fiksimit të dellit apo ligamentit.
  • Aktivizim kockor përreth fibrave të Sharpey-t (osteoklastët) -> rithithje dhe erozion kockor.

Disa aspekte klinike me domethënie:

1-   Janë sëmundje pa shumë interes klinik (për shkak të impaktit të vogël simptomatologjik), dhe, gjithashtu, janë pak të njohura, mbi të gjitha nga pikëpamja anatomo-patologjike.

2-   Janë sëmundje, kryesisht, profesionale ose nga aktiviteti fizik i zgjatur, në të cilat shpesh ka një lidhje, përgjithësisht topografike, midis tipit të mbingarkesës dhe tipit të dëmtimit (interes mjeko-ligjor, interes paleobiologjik).

Metaplazi kockore

Metaplazi kockore, aspekti radiologjik

Metaplazi kockore, aspekti mikrostrukturor

Erozioni kockor, aktivizimi i osteoklastëve

Erozioni kockor, aspekti makroskopik

Erozioni kockor, aspekti radiologjik

Erozioni kockor, aspekti mikroskopik

Çrregullimet mund të jenë asimetrike, duke treguar se janë shkaktuar prej aktivitetesh të veçanta fzike (të zgjatura, të përsëritura dhe të rënda).


Çrregullimet mund të vendosen në stade, në mënyrë që të vlerësohet grada e çrregullimit (në raport me gradën e stresit, mbipeshës).


 © rinstinkt mbi tekstin (atë pak që është!)

Advertisements

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s