Organizmat rregullojne proceset e tyre metabolike

Organizmat rregullojne proceset e tyremetabolike.
 
Ne te gjithë organizmat, ndodhin reaksione kimike dhe transformime te energjise nga një formë ne tjetren, energji qe jane thelbesore per rritjen dhe riparimin e qelizes, dhe per kthimin e energjise ne forma te perdorshme nga qeliza. Shuma e te gjitha ketyre aktiviteteve kimike te një organizmi quhet metabolizëm.
 
Proceset metabolike zhvillohen vazhdimisht ne çdo organizëm, dhe ato duhet te rregullohen me kujdes per te ruajtur homeostazën. Me homeostazë kuptohet ruajtja në balacë e paramatrave te një ambienti te brendshem (qeliza, organizmi etj).
 
Kur një produkt i caktuar i qelizes është prodhuar ne sasi te mjaftueshme, prodhimi i produktit duhet zvogelohet ose ndalar, nderprere. Ndersa kur nevojitet një substance e caktuar, proceset qe e prodhojne ate duhet te aktivizohen, te “ndizen”. Keto mekanizma homeostatikë janë sisteme kontrolli vet-rregulluese qe janë jashtezakonisht te ndjeshme dhe te efektshme.

Një shembull i mire i një mekanizmi homostatik është rregullimi i nivelit te glukozes ne gjakun e kafsheve te nderlikuara. Qelizat e trupit kerkojne, kanë nevoje, per një furnizim te vazhdueshem me glukozë, te cilen e thyejne per te perftuar energji. Sistemi qarkullues i gjakut e shperndan glukozen dhe lende te tjera ushqyese ne te gjitha qelizat e trupit. Kur niveli i perqendrimit te glukozes ne gjak rritet mbi kufirin normal, glukoza rezervohet ne melçi dhe ne qelizat muskulore. Ndersa, kur nuk keni ngrene per disa ore, perqendrimi i glukozesne gjak fillon te bieri. Atehere, trupi kthen lendet ushqyese te rezervuara ne glukoze, duke e normalizuar nivelin e perqendrimit te glukozes ne gjak. Gjithashtu, kur perqendrimi i glukozes bie, ju ndiheni te uritur dhe ristabilizoni perqendrimin e lendeve ushqyese nepermjet te ngrenit.  
Advertisements

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s