Jotoleranca (intoleranca) ndaj laktozit.

Jotoleranca (intoleranca) ndaj laktozit, qe është një kondicion, gjëndje mjaft i perhapur ne popullatat njerezore me përjashtim te atyre te Europes Veriore dhe te disa rajoneve te Afrikës, shkaktohet nga humbja pas adoleshences se te gjithë ose te një pjese te aktivitetit laktazik te qelizave epitaliale intestinale (zorres se holle). Ne mungese te laktazës intestinale, laktozi nuk mund te tretet dhe te thithet plotesisht nga qelizat e zorres se holle, dhe kalon ne kolon ku bakteret e kthejne ne produkte toksike qe shkaktojnë diarre dhe ngërçe abdominale. Problemi nderlikohet edhe me shumë duke qene se laktozi i pa tretur dhe metabolitet e tij rrisin osmolaritetin e e permbajtjes intestinale, duke favorizuar qendrimin (stanjacionin) e ujit ne zorrë. Ne disa zona ku intoleranca ndaj laktozit është e perhapur, qumeshti nuk u soministrohet te rriturve, edhe pse ekzistojne produkte, ne treg, me laktoz paraprakisht te tretur nga laktaza.

Advertisements

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s