Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Përbërësit kryesorë të ushqimeve

Sheqernat

  • Burimi kryesor i energjise
  • Laktoza dhe Glikogjeni jane me origjine shtazore
  • Glukoza, Fruktoza, Sakaroza, Niseshteja dhe Maltoza jane me origjine bimore
  • Celuloza (fibra qelizore) eshte nje polisakarid i patretshemn per aparatin tretes te njeriut

Proteinat dhe Aminoacidet

  • Perbejne pjesen me te madhe te lendes organike te trupit tone
  • Aminoacidet e djetes ushqimire jane te domosdoshme per biosintezen e proteinave te reja
  • 11 aminoacide mund te sintetizohen nga trupi i njeriut
  • 9 aminoacide (te domosdoshem) duhet te merren nga racioni ushqimor

Lyrat

  • Japin dyfishin e energjise qe japin 1 gram proteine dhe 1 gram sheqer
  • Trigliceridet
  • Lyra te ngopura (te ngurta ne temperature ambjenti)
  • Lyra te pangopura (kane lidhje dyfishe karbon-karbon; te lengeta ne temperature ambjenti)

Vitaminat

  • Organizmi ka nevoje per sasi te vogla vitaminash
  • Marrin pjese ne ndertimin e kockes, ne mpiksjen ose koagulimin e gjkut dhe rregullojne funksionimin e qelizave
  • Vitamina te tretshme ne uje, si vitaminat B dhe C
  • Vitamina te tretshme ne lyra, si vitaminat A, D dhe E

Kripërat minerale dhe uji

  • Lende joorganike
  • Zinku dhe Hekurri marrin pjese ne proceset metabolike
  • Kalciumi dhe Fosfori marrin pjese ne ndertimin e kockave
  • Mungesa e Jodit => rritje e Tiroides
  • Mundesa e Kalciumit => osteoporozë.

Roli i ujit ne organizem

  • Merr pjese ne proceset metabolike
  • Funksion tretes
  • Funksion transportues
  • Ruajtje e qendrueshmerise se temperatures

Rinstinkt 2012

—————————————————————————————-

Advertisements

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni / Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni / Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni / Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni / Ndryshoje )

Po lidhet me %s