Historia e informatikës…

Histori e shkences: Historia e informatikes

Elementete informatikes

 
Emri vjen nga frengjishtja, informatique, bashkimi i informacion automatik. Termi u formua nga inxhenjerifrancez Philippe Dreyfus.
 
Informatika është një disipline qe ndihmonne zgjidhjen e problemeve nepermjet teknikave dhe metodave për paraqitjen,perpunimin, konservimin dhe transmetimin e informacionit.
Kompjuteri është një mjet për te realizuarobjektivat e mesiperm.

Kompjuteri

Është një makine elektronike eprogramueshme, e strukturuar rreth një mikroprocesori, qe është i afte tekryeje llogari me shpejtesi shumë te madhe.
Aplikacionet e kompjuterit janë te pafunda,por nga një pikepamje objektive, kompjuteri është i nevojshem dhe i aplikueshemne ato raste/situata kur egzistojne probleme qe mund te perkthehen ne formualamatematikore.

Lindja e kompjuterit

Paskalina është njëinstrument llogaritjeje, qe i paraprin makines llogaritese moderne. U shpik nevitin 1642 nga filozofi dhe matematicieni francez Blaise Pascal; është një makine qe lejon mbledhjen dhe zbritjenduke patur parasysh edhe mbetjen.
Paskalina

Paskalina

Ne 1833 matematicieni anglez Charles Babbage, realizoi një makinellogaritese analoge te afte për kryer llogaritje matematikore edhe me numrashumë te medhenj. Programi dhe te dhenat ishin te memorizuara ne skeda te vrimezuara (me bira, vrima).

Midis 1937 dhe 1941 inxhenjeri gjerman Konrad Zuse realizoi disa  makina llogaritese mekanike te bazuara mbirele dhe mbi sistemin e numerimit binar. Qe prej atehere te gjithë kompjuteratjanë dixhital, domethene e kodifikojne informacionin nepermjet kodit dixhital binar.

Konrad Zuse dhe shpikje e tij (ne te majte)

Konrad Zuse njihet si shpikesi i kompjuterit te pare te programueshem “funksionues” ne histori.

Ne vitin 1944 IBM-ja realizoi llogaritësene pare aritmetike universale, MARK1, dhe me pas i ndjekur nga MARK2 (Colossus), qe kishte mbi 3000 rele.

MARK1 (IBM)

 Ne 1946 ne universitetin e Pensilvanisë(Pennsylvania) u ndertua ENIAC-u, kompjuteri i pare qe perdorte valvula termojonike (rreth 18000). Peshonte mbi 30 ton.

ENIAC

 Ne 1953, Von Neumanni realizon EDVAC-un,kompjuterin e pare te afte qe te regjistroje ne memorje njekohesisht, te dhenatdhe udhëzimet qe duhet te ndiqte.

EDVAC (Von Neumann)

Von Neumann – amarikan, me origjinehungareze. Se bashku me J.H.Bigelov, J.R.Oppenheimer, H.H.Goldstine, zhvillonteorine e automëve (automatëve). Ne 1944 bëhet keshilltar ne Universitetin ePensilvanisë, ne grupin për zhvillimin e kompjuterit te pare elektronik, ENIAC-un.
Termi Personal Computer vjen nga një marke fabrike. Ishte viti 1981 kur IBM-ja hodhi netreg (ne te vertete me shumë pak bindje) një model te ri kompjuteri e quajtur“IBM PC”. Ne te kundërt te kompjuterave te prodhuar deri atehere (qe ishin temenduar për kerkimin shkencor dhe kompanite e medha) ai (IBM PC) ishte menduarpër  firmat e vogla dhe perdoruesitprivatë: pra njefarë kompjuteri shtepijak.
Duhet thene se ne ate kohe asnjë nuk dintec’te bente me një kompjuter ne shtepi; hidheshin ide nga me te ndryshmet si përshembull katalogimi i recetave te guzhines apo mbajtja e kontabilitetit familjar. Nder te tjera IBM PC kushtonte shumë (rreth 8000 euro te sotme), dhekishte një fuqi te paperfillshme krahasuar me standardet aktuale. IBM-jabesonte shumë pak ne këtë projekt (makine), aq sa nuk u mundua as ti krijontenjë sistem te ri operativ ketij kompjuteri, por përdori një te gatshem: MS-DOS, i prodhuar nga një shoqeri evogel softueresh e quajtur Microsoft.

© Rinstinkt 2012

– – –

[Të pëlqeu postimi? Nëse po, atëhere mos harro të vendoshësh një “Like” tek faqja e blogut në Facebook.]

———————————————————————————————

Advertisements

3 mendime mbi “Historia e informatikës…

Lini një koment

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Google+

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Google+. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Twitter-i

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Twitter. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

w

Po lidhet me %s